Heb jij binnenkort een gala of heb je een uitnodiging gehad voor een feest met als thema black-tie? Dan wordt je in een smoking verwacht. Een smoking is een tweedelig kostuum dat door mannen wordt gedragen als avondkleding, dat wil zeggen bij (formele) feestelijke gelegenheden. Officieel – volgens de etiquette – zou je een smoking dan ook niet voor half 6 ’s middags mogen dragen, passen is natuurlijk wel toegestaan.

Een smoking huren is een leuke aangelegenheid. Mede omdat een smoking huren iets is wat, net als trouwen, voor de meest mensen iets is wat je een enkele keer in je leven doet. Wij vinden een smoking huren dan ook een ervaring waar wij graag ons steentje aan bijdragen.

Smoking vragen

Wat kost een smoking huren?
Het huren van een smoking kan een dure aangelegenheid zijn. De exlusieve kleding is namelijk veelal niet goedkoop in aanschaf. In de randstad kost een smoking huren veelal tussen de 75 en 120 euro. Bij Kostuumverhuur de Thematiek huur je jouw smoking al vanaf € 45,00.

Hoe werkt dat, een smoking huren?

Je kunt ervoor kiezen om langs te komen in ons filiaal in Hilvarenbeek. (Een afspraak maken is tijdens openingstijden niet nodig, zelfs niet voor groepen). Je past de smoking die je wilt huren. Eventueel nemen wij vooraf jouw maten op en noteren alle gegevens. Je betaalt (een deel van) het verhuurbedrag en maakt daarmee de reservering compleet. Een dag voordat je de smoking nodig hebt kom je de smoking ophalen (Vergeet niet een geldig legitimatiebewijs mee te nemen). De dag nadat je de smoking hebt gebruikt lever je de smoking weer bij ons in. Wij gaan ervan uit dat de smoking onbeschadigd bij ons retour komt. Reinigen is niet nodig, dit zit verrekend in de huurprijs, tenzij de kleding ‘extreem’ vuil is.

Heb je vaker een smoking bij ons gehuurd? Dan is een telefoontje of mailtje de makkelijkste manier om jouw smoking opnieuw te reserveren. De smoking huren die je al eerder gehuurd hebt? Schrijf het nummer op van de smoking, en wij zorgen er voor dat je precies dezelfde hebt.


Hoe bepaal ik de kledingmaat wanneer ik een smoking wil huren?
De kledingmaten van een smoking komen overeen met Nederlandse confectiematen. Een smoking huren gaat dus gemakkelijk wanneer je al een kostuum in de kast hebt hangen. Ben je niet zeker welke kledingmaat smoking jij het best kunt huren? Kom gerust langs of stuur ons jouw maten voor een passend maatadvies.

Welke schoenen draag ik onder een smoking
Volgens de etiquette draag je onder een smoking gladde lederen schoenen van lakleer. Deze smokingschoenen huren is ook mogelijk bij ons, we hebben deze in alle gebruikelijke Europese maten.

Smoking weetjes

Samenstelling smoking
Het bestaat uit een zwarte broek met aan de zijkant bij voorkeur een “bonafide braid” (een satijnen of fluwelen zwarte band komt ook veel voor) en een zwart jasje met lapellen (revers: een sjaalkraag of een gepunte revers), een wit smokingoverhemd (en wel een dress shirt). Optioneel kan men, om de sluiting van de broek te bedekken een kommerband dragen. Dit is een sjerp (afgeleid van het Britse militaire uniform in Brits-Indië) die geplooid om de middel wordt gedragen en van hetzelfde materiaal is gemaakt als het strikje en de lapellen. Om de hals hoort een zwarte vlinderdas gedragen te worden, bij voorkeur een zelf gestrikte van zijde. In het Engels spreekt men dan ook van black tie (pars pro toto). De schoenen onder een dinnerjacket of rok dienen geheel glad en van zwart lakleer te zijn. Instapper of veterschoenen mogen beide.

Onder het credo gezelligheid kent geen tijd was het vroeger niet gebruikelijk bij het kostuum een horloge te dragen. Inmiddels kan dit wel, mits het een klassiek en onopvallend model is. 


Tropen smoking
In de tropen of in de zomer in Noord-Amerika wordt ook wel een tropensmoking gedragen. Deze bestaat uit dezelfde zwarte broek als een formele smoking maar het jasje kan van linnen zijn en is soms wit of ivoorkleurig. De overige kledingstukken, hemd, strik, schoenen en sokken, zijn gelijk aan de formele smoking.

Naam van de smoking
De term smoking is afgeleid van het Engelse smoking jacket. Na het diner trokken de heren zich vaak terug om een sigaar te roken, waarbij het dinner jacket verruild werd voor het smoking jacket. Dit gebruik was om rooklucht uit de nette kleding te houden. Het jasje werd hierna weer verwisseld voor het nette “dinner jacket”. Het kostuum wordt in het Engels echter geen smoking genoemd, maar wel in veel andere Europese talen. In Engeland spreekt men van een “dinner jacket” en in de VS spreekt men van een “tuxedo”.